320265408 784584526725846 1657499297170412586 N

Ott segítünk, ahol tudunk.

Ukrán menekülteket támogató program

A JCC Budapest – Bálint Ház az ukrán-orosz háború kitörése óta azon dolgozik, hogy különböző tevékenységekkel segítse és könnyítse a háború elől Magyarországra menekülő emberek helyzetét. 

A válság kezdetekor az egész zsidó közösség megmozdult, hogy segítsen. Nagyon rövid idő alatt megszerveződött a szállás, szállítás, étel- és ruhaosztás a menekültek ezreinek, illetve a továbbutazók számára az utazáshoz szükséges felszerelések és tárgyak, orvosi segítség, valamint kapcsolatok és információ biztosítása.  

A JCC Budapest - Bálint Ház a koalíció részeként vállalta, hogy összefogja a különböző programokat és szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a menekültáradatot a lehető leghatékonyabban kezelje. Egy kis idő elteltével, amikor már jól látszott, hogy a háború nem lesz gyors lefolyású, elkezdte megszervezni saját akcióit, melyek nagy része még mind a mai napig működik. Sajnos az eltelt idő nem tett jót az emberek segítőkészségének, az adományozási kedv egyre csökken, a közbeszédben már szinte alig jelenik meg a menekültek segítése. Pedig ugyanúgy rengetegen érkeznek, és ugyanolyan nehéz anyagi helyzetben vannak, ugyanolyan kevés lehetőséggel. 

Ezért a JCC Budapest - Bálint Ház kiemelt figyelmet fordít a háború elől menekülők segítésére. A krízis elején elkezdett akciókat a mai napig ugyanolyan erőbedobással folytatja, saját kapacitásának jelentős részét a projektre szánva, a zsidó (és nem zsidó) közösséget újra és újra mozgósítva. De mik ezek a projektek?  

Charity Shopjában tárgyi adományokat gyűjt a magyar közösség tagjainak felajánlásával. Ezekért bárki bejöhet a Bálint Ház épületébe és válogathat belőlük, de dedikált hétvégéket is tartanak a menekültek számára. Heti 100–150, összesen mintegy 10 000 menekült jött adományért, leggyakrabban ruháért és higiéniai szerekért. Felismerve, hogy az ideérkező gyerekek nagyon nehéz helyzetbe kerülnek az iskolakezdéskor, egy tanévkezdő gyűjtés keretében szeptember elején dedikáltan iskolaszereket gyűjtöttek, valamint egy általuk támogatott ukrán iskolában minden gyereknek egy komplett tanévkezdő csomaggal járultak hozzá az iskolakezdéshez. Nyáron kéthetes napközis tábort tartottak a Nesting Play segítségével, ahol a menekült gyerekek fejlesztése volt a cél. 

Azok számára, akik gyakorolnák a vallást otthonuktól távol is, tavasszal Peszáh alkalmával széderestét szerveztek a Rumbach zsinagógában. 

Ételosztásokat tartottak, mely során összesen 1500 adag ételt vagy ételcsomagot osztottak ki. Koordinálják azt a mintegy 70-80 külföldi önkéntest, akik a menekülteknek nyújtottak különböző segítséget. És végül, de talán ez is ugyanolyan fontos, heti rendszerességgel jógaórákat tartanak ukrán nyelven a Bálint Ház fitnesztermében.  

Jelenleg is gyűjtés folyik a nyáron érkezettek számára, akik nem hoztak magukkal meleg holmit, és decemberben újra egy nagyobb szabású, téli Charity Drive-ot terveznek. De azoknak is van lehetőségük a segítésre, akik tárgyi adománnyal nem, de anyagilag tudják támogatni az ügyet, mert – jól ismerve a menekültek igényeit – az átutalt összegeket biztosan arra fordítják, amire épp a legnagyobb szükség van. 

Img 7888a